kurs içeriği
Gazetecilik Nedir? (HABER YAZIM TEKNİKLERİ)
Gazetecilik Nedir? Gazetecilik, 4 aşamadan oluşan bir sürecin yöneticisidir. Bu süreçler, araştırma, belgeleme, yazma ve sunmadır. Araştırma; Belirli bir kesimde veya herhangi bir yerde yaşanan bir olayın doğruluğunu araştırmak ve en temel kaynağa inerek gerçek ve ispatlı sonuçlara ulaşmaktır. Belgeleme; Araştırma sonuçlarını, üzerine yorum katmaksızın, kaynaklarını açıkça belirterek, hiçbir kesime saldırı veya savunmada bulunmadan en yalın ve tarafsız haliyle derlemektir. Yazma; Yapılan araştırmayı, belgeledikten yani kaynakları, araştırma sonuçları ile birlikte tüm verileri topladıktan sonra, haber yazım tekniklerine uygun olarak hazırlamaktır. Sunma; Tüm sürecin en önemli noktası “sunma” noktasıdır. Bu aşamaya geldiğiniz zaman geriye dönüp baktığınızda herhangi bir eksik, hata, yanlış bilgi olmaması gerekmektedir. Daha sonra teknik olarak haberiniz nerede yayınlanacak ise oraya uygun bir biçimde hazırlama aşamasıdır.
0/8
HABER YAZIM TEKNİKLERİ
Ders Hakkında

1 – Görsel
Haber içeriği ile alakalı bir görsel kullanırken öncelikle haberinize en uygun görseli, varsa olay yerinden çekilmiş fotoğrafları veya videoları paylaşabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli şey telif hakkı yasasıdır. Eğer haber içeriğinde kullanacağınız görsel bir haber ajansına ait ise telif hakkı söz konusu olabilir, o ajansa bir aboneliğiniz (veya şirketinizin bir aboneliği var ise) sıkıntı çıkmaz ve kullanmanızda yasal bir sorun söz konusu olmaz, fakat eğer böyle bir aboneliğiniz yok ise
ve görsel telif hakkına tabii ise kesinlikle önceliğiniz kullanmak için izin almak olmalı, aksi takdirde maddi zarara uğrayabilirsiniz. Ayrıca alıntı yaparken de dikkat etmeniz gereken unsurlar var, bunlardan başlıcası bir başka haber sitesinden haber alacaksanız bunun için o haber sitesinin telif
hakkı sayfasını gözden geçirmeniz gerekmektedir birçok haber sitesinde “alıntı dahi yaparak yayınlayamazsınız” şeklinde bir ifade geçmektedir, siz o haber sitesinin görsellerini kullanırsanız alıntı dahi yapsanız açacakları bir telif davası ile yine maddi zarara uğrarsınız.

2- Haber içeriği
Yukarıda belirtilen yazım tekniklerine ek olarak haber yazarken yazınız aşağıda belirtilen sıra ile yazılmalıdır.
2.1 – Haber başlığı (Haberin doğrudan ne ile ilgili olduğunu yazacağınız bölümdür)
2.2 – Spot (Haberin giriş cümlesidir ve kısa bir özet geçer)
2.3 – Haber içeriği (burada yukarıda belirtilen tekniklere uygun haber içeriği olmalıdır.
2.4 – Haber görseli (Aslında görselin bir sırası olmamakla birlikte haber birden çok başlık ve görsel içeriyor ise haberin başlıklarına uygun yerlere eklenmeli ve akışı bozmayacak biçimde yerleştirilmelidir.)

KAPANIŞ
Habercilik günümüz dünyasında insanlara doğrudan ulaşabileceğimiz en önemli iletişim
araçlarından biridir, kalemin kılıçtan keskin olduğunu unutmayıp, doğruyu, gerçeği ve tarafsızlığı
savunan tüm gazetecilere ve gazeteci adaylarına söyleyeceğim tek şey, önsözde de belirttiğim gibi
Yüreğinizin el vermediği şeye, kaleminiz varmasın. Buraya uzun uzun bir kapanış yazısı yazmak
yerine vicdan muhasebenizi iyi yapmanızı kaleminizi kimsenin silahına çevirmemenizi ve o silahı
mazlumlara doğrultmamanızı umuyor ve e kitabın sizlere bir faydasının olduğunu umuyorum.
Geri kalan herşey için bana r10.net üzerinden veya aşağıya bırakacağım iletişim yollarından
ulaşabilir, aklınıza takılan her soruyu sorabilir, eksik gördüğünüz yer var ise eleştirebilirsiniz.
Dürüst kalın.
HAKAN ÇEVİK